Van 2 naar 1 slaapje

Van 2 naar 1 slaapje

Delen via

Vaak wordt de vraag gesteld: is mijn kindje al toe aan 1 slaapje? De vraag gaat vaak over kindjes van 12 – 18 maanden. Ik snap dit heel goed, want kindjes kunnen door de 12 maanden slaapregressie of de 16 maanden ontwikkelsprong gedrag laten zien waardoor je denkt dat ze hier aan toe zijn, maar niets is minder waar. En dan niet te vergeten de 18 maanden slaapregressie om de turbulentie af te maken.

Hoe werkt dit nu precies in de praktijk?

Tussen de 16 en met18 maanden maakt je kindje grote ontwikkelingen door, die maken dat je kindje eigenlijk echt nog 2 slaapjes nodig. Ga je te snel over op 1 slaapje, dan merk je vaak in het begin nog niet zoveel, tot dat de oververmoeidheid stapelt en bijvoorbeeld de nachten weer onrustig worden of er wordt overdag amper meer geslapen.
Gevolg: een kindje wat snel overstuur is, meer huilt en zichzelf in de weg zit. En dat wil je natuurlijk niet.

Hoe merk je nu precies dat je kindje toe is aan 1 slaapje?

Gemiddeld genomen is de overgang naar 1 slaapje rond de 18 maanden, maar niet alleen de leeftijd geeft richting: ook het gedrag van je kindje. Waar het ene kindje er met 18 maanden al echtt aan toe is, is het andere kindje met 24 maanden hier nog niet aan toe. Dit varieert dus. Maar hoe merk je dit?

  • inslapen in de ochtend duurt lang of geweigerd
  • middagslaapje wordt geweigerd of heel kort
  • de avonden zijn weer onrustiger

    Let hierbij op dat het óók signalen kunnen zijn van de 18 maanden slaapregressie, vandaar dat ik vaak ook adviseer om hierna pas over te gaan/toe te werken naar 1 slaapje.

Hoe kun je het aanpakken?

Gebruik allereerst het tussenritme 3-3-4 om rustig over te gaan op 1 slaapje. Dit betekent:

07.00 wakker
10.00 in bed en slapen
12.00 wakker
15.00 naar bed
15.30 wakker (dit is dus een powernap van 30 minuten)
19.30 uiterlijk op bed

Het ochtendslaapje schuift zo steeds wat op en het 2 slaapje wordt een powernap van 30 minuten. Zo rek je heel rustig aan de wakkertijd op, tot het powernapje gewoonweg niet meer past.

Zo kom je automatisch op 5-5 ritme.
》 5 uren wakker tot het middagslaapje
》 maximaal 5 uren wakker na het middag slaapje.

Op deze manier help je je kleintje om te wennen aan het langere wakker zijn. De ene dag kan 1 slaapje voldoende zijn en de andere dag toch 2.. het is allebei goed.

Succes!!!

Andere blogs

Infograph slapen

Op zoek naar wat nu een goede bedtijd voor je kleintje is?  Twijfel je of je kleintje niet eerder op bed mag? Weet je niet zeker

Lees verder